Drobne sugestie

Czyli co chciałbyś aby było w filmotece.
Sad

Drobne sugestie

Post autor: Sad » 11 kwie 2010, 09:44

Witam

1. Proponuję zmianę Grindview na Listview, może działa odrobinę wolniej, ale wygląda nieporównywalnie lepiej.
2. "Obejrzane" pod prawym przyciskiem myszy, automatycznie zaznacza iż dany film został obejrzany.
3. "Przejdź do katalogu" pod prawym przyciskiem myszy, otwiera katalog docelowy danego pliku.
4. Masowe pobieranie informacje o filmie z internetu.
5. Dodanie obsługi IMDB.
6. Ikonki w menu pod prawym przyciskiem wyglądają ładniej i ułatwiają poruszanie się po programie.
7. W dialogu "Uzupełnij" przycisk "Zapisz i zamknij".
8. Możliwość wyszukiwania na liście.

BTW pisałem kiedyś podobny program:

http://img687.imageshack.us/i/arek1.png/

Pozdrawiam Sad

Pacer
Administrator

Re: Drobne sugestie

Post autor: Pacer » 11 kwie 2010, 14:15

Witam

ad1. Jeżeli programowałeś w Delphi to na pewno wiesz, że komponent stringgrid jest niesamowicie prosty w obsłudze bo to jest zwykła tablica dwuwymiarowa, a dane wstawia się i wyciąga poprzez cells[x,y] podając kolumnę i wiersz. Natomiast w listview jest to o wiele bardziej niepotrzebnie skomplikowane, a zamiana teraz stringgrid na listview skutkowałaby pojawieniem się dużą ilością błędów bo rozwaliłoby to mój wewnętrzny "engine" programu.
ad2. Pomyślę nad tym i dodam do menu prawego myszy.
ad3. Będzie dodane.
ad4. To nie jest takie proste. Tytuły filmów czy plików filmowych nie są precyzyjnie wpisane co powoduje znalezieniem w serwisie dużej ilości pozycji i wtedy nie wiadomo, którą film wybrać. Kiedyś podejmowałem próbę takiego masowego pobierania i po tym grupowym pobraniu danych 60% filmów trzeba było poprawić bo dane były ściągnięte nie do tych filmów co trzeba.
ad5. IMDB jest w planach do dodania, ale nie wiem kiedy to nastąpi. Proszę pamiętać, że informacje pobrane z tej bazy będą po angielsku.
ad6. Jak znajdę jakieś ładne ikonki to dodam do menu prawego.
ad7. Czy to jest potrzebne? Zapisz i zamknij są przecież obok siebie.
ad8. Rozwiń myśl bo tego nie rozumiem. Przecież wyszukiwanie jest zrealizowanie w Filmotece.
ad9. Jeżeli pisałeś podobny program i jest on gdzieś w Internecie to podeślij linka albo podeślij mi go na email jeżeli to nie problem, zobaczę jak to u Ciebie działa może coś ciekawego podpatrzę do realizacji w Filmotece.

podrawiam

Sad

Post autor: Sad » 11 kwie 2010, 16:21

ad. 4 Masowe pobieranie, ale w miarę półautomatyczne tj.

Wybieramy opcję masowego pobierania informacji i pojawia się dialog:
Nazwa filmu
--------- lista np. z filmwebu (taka jak teraz) z filmami ---------

po wybraniu odpowiedniego filmu, klikamy dalej i pojawia się kolejny film z listy. Dochodząc do ostatniego filmu klikamy ok i dane są automatycznie pobierane i zapisywane :).

ad. 6 Ikonki - Polecam silk icons są ładne i darmowe. http://www.famfamfam.com/lab/icons/silk/
ad. 8 Wysłałem swój program na Twój email, zobacz jak tam działa wyszukiwanie.

Pacer
Administrator

Post autor: Pacer » 12 kwie 2010, 00:41

Ikonki ładne, chętnie skorzystam.
Program widziałem już wiem o co chodzi. Możliwe, że zrobię podobnie.
pozdrawiam

Sad

Post autor: Sad » 12 kwie 2010, 09:19

Mogę udostępnić źródło, jeśli chciałbyś coś podpatrzeć.

ODPOWIEDZ