kilka sugestii/uwag

Czyli co chciałbyś aby było w filmotece.
Rostom

kilka sugestii/uwag

Post autor: Rostom » 04 gru 2011, 23:49

Serdecznie Witam!
Program filmoteka odkryłem zaledwie kilka dni temu. Po kilku dniach testowania chciałem poruszyć kilka problemów:
1. Potwierdzam, że w wersji 1.52 nie działa funkcja importu z Excela. Mam dosyć dużą bazę w arkuszu i musiałem specjalnie zainstalować wersję 1.51, żeby ją zaimportować do filmoteki.
2. Co zrobić jeśli ktoś ma więcej komputerów, na których trzyma filmy? Jeśli jest to urządzenie zewnętrzne to nie ma problemu bo widzimy literę napędu, ale podstawowe dyski mają w różnych komputerach te same litery. Może zacząć ścieżkę dostępu od lokalizacji sieciowej? Hm. Sam nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Może przed literą dysku dać możliwość dopisania nazwy komputera/urządzenia.
3. Po Uzupełnieniu info o filmie, żeby zobaczyć je na karcie html trzeba przejść do innego rekordu i wrócić. Może po uzupełnieniu dałoby się automatycznie odświeżyć kartę html?
4. Widziałem już sugestie dotyczące filmów dwupłytowych. Moja propozycja, po wyszukaniu z HDD plików, możliwość zaznaczenia dwóch rekordów i scalenia ich w jeden film, gdzie potrzebne byłoby dodatkowe pole w bazie danych np. nazwa pliku nr 2. Obecnego rozwiązania nie za bardzo rozumiem.
5. Program zapamiętuje ścieżkę dostępu do ostatnio otwartej bazy i do okładek w postaci bezwzględnej w pliku filmoteka.ini. Gdyby tak zapamiętywał adres względny można byłoby program trzymać na dysku przenośnym/pendrive i podłączając do różnych komputerów wygodniej aktualizować bazę.
6. Jeśli w nazwie pliku występuje cudzysłów (podejrzewam, że dotyczy to również innych znaków niedozwolonych) to na karcie html nie pokazuje się miniatura okładki (cover). Przykład film - Operacja "Koza".
7. Popieram wniosek jednego z forumowiczów o możliwość gromadzenia informacji o serialach. To dla mnie w tej chwili największy brak w programie.
8. Bardzo przydała by się funkcja szybszego nawigowania po tabeli. Np. szybkie przejście do filmów na literę S po naciśnięciu klawisza S, albo coś w tym stylu.
9. Dziękuję autorowi programu za wkład pracy i świetny program. Przez dwa tygodnie testowałem kilka dostępnych na rynku aplikacji do gromadzenia informacji o filmach w tym komercyjny Extreme Movie Manager w najnowszej wersji. Wybrałem filmotekę stąd wniosek, że to naprawdę dobre narzędzie.

Rostom

Re: kilka sugestii/uwag

Post autor: Rostom » 04 gru 2011, 23:58

10. Zapomniałem jeszcze o możliwości trwałego dodawania do listy wyszukaj nowego rozszerzenia. Np za każdym razem jak wyszukuję filmy muszę sobie dopisać format m2ts.

mabus

Re: kilka sugestii/uwag

Post autor: mabus » 14 gru 2011, 20:16

4. Widziałem już sugestie dotyczące filmów dwupłytowych. Moja propozycja, po wyszukaniu z HDD plików, możliwość zaznaczenia dwóch rekordów i scalenia ich w jeden film, gdzie potrzebne byłoby dodatkowe pole w bazie danych np. nazwa pliku nr 2. Obecnego rozwiązania nie za bardzo rozumiem.
Jestem jak najbardziej za dodaniem możliwości scalenia kilku plików przy imporcie masowym ('Wyszukaj filmy'). Teraz po wykryciu w katalogu kilku filmów muszę odznaczyć wszystkie kilku-pliowe i później dodać je ręcznie jako 'Filmy wieloplikowe'.
Swoją drogą nazwa 'Wyszukaj filmy' jakoś średnio pasuje, moim zdaniem sugeruje szukanie filmów w bazie. Może lepiej nazwać to np. Dodaj z katalogu, czy jakoś tak.

Popieram także pomysł o jakimś automatycznym monitorowaniu folderów, ale o tym już było kilka razy pisane. Moim zdaniem nie dobrze byłoby to robić jako jakiś proces stale działający w tle, nie potrzebnie zajmowałby zasoby. Lepiej dodać jakiś przycisk w sekcji 'Filmy', np. 'Monitoruj' i wtedy program sprawdziłby czy nie pojawiły się jakieś nowe pliki.

Przy okazji chciałem się przywitać na forum i pogratulować programu. To jest to czego szukałem. Mały program który robi swoje. Przesiadłem się na niego z potwora który zajmował już ponad 170MB!

ODPOWIEDZ