sprawdzanie powtarzających się tytułów

Czyli co chciałbyś aby było w filmotece.
zkrokowski

sprawdzanie powtarzających się tytułów

Post autor: zkrokowski » 22 kwie 2011, 17:07

przydałaby się opcja która by sprawdzała powtarzające się tytuły filmów

Pacer
Administrator

Re: sprawdzanie powtarzających się tytułów

Post autor: Pacer » 03 paź 2011, 14:54

W Filmotece jest zaimplementowana funkcja zliczająca sumy kontrolne plików i informująca o tym jak do bazy jest dodawany plik, który już w niej jest.

Nie do końca rozumiem, czego oczekujesz od tej funkcji. Czy możesz trochę szerzej rozwinąć swoją myśl ? pozdrawiam

Sados

Post autor: Sados » 12 paź 2011, 13:54

Może mu chodzi o to żeby np. w wyszukiwarce filmów w Filmotece dodać przycisk "Pokaż filmy z takim samym tytułem". Jak dla mnie to by było dobre. Wiem że jak się dodaje nowy film to pokazuje że już taki jest w bazie, ale np. ja zaimportowałem sobie swoją bazę wyeksportowaną do excela z innego podobnego programu i nie pokaże mi które filmy są zduplikowane.

yayko

Post autor: yayko » 12 lis 2011, 10:10

Funkcja zliczająca sumy kontrolne sprawdza się doskonale tylko w przypadku duplikatów identycznych (tzn. identyczny plik).

Jeśli mamy ten sam film, ale np. w różnych wersjach (inna długość/jakość), to zostanie dodany do bazy jako dwa różne, nawet jeśli będą wskazywały na ten sam film w Filmwebie, więc można by dodać sprawdzanie też po tym odnośniku, bo on jest unikatowy. Są filmy, które mają takie same tytuły (albo polski np. Zemsta, albo angielski np. Darkness, a jakby dobrze poszukać, to może oba). Są też sytuacje, że mamy film o takich samych tytułach, ale jest to pożądane, bo mogą to być różne wydanie (remake). Odnośnik na Filmwebie zawsze wskazuje konkretne wydanie konkretnego filmu.

Sumy kontrolne zawodzą też w przypadku filmów wieloplikowych, bo do bazy dodaje się suma ostatnio wczytanego pliku. Po przeskanowaniu raz jeszcze tego samego katalogu głównego, pozostałe części zostaną dodane do listy, bo ich sum kontrolnych w bazie nie ma.

Pacer
Administrator

Post autor: Pacer » 15 lis 2011, 00:40

yayko podsunął mi pomysł odnośnie zwiększenia funkcjonalności okna do wyszukiwania filmów w bazie, a co za tym idzie znajdywania duplikatów i usuwania ich. poprawka wyjdzie w wersji 1.52. pozdrawiam

ODPOWIEDZ