Nowa opcja - Zaznaczanie filmów na liście

Czyli co chciałbyś aby było w filmotece.
luk86t

Nowa opcja - Zaznaczanie filmów na liście

Post autor: luk86t » 27 mar 2011, 12:57

Mam propozycje nowej funkcji w programie. W zakładce - "tabela" mamy obecnie opcje - dodaj wiersz, usuń wiersz, uzupełnij, szukaj w tabeli, przenieś wiersze. Jednak opcja "szukaj w tabeli" według mnie nie jest dość intuicyjna i nie zawsze się sprawdza. Według mnie fajnie by było dodać do tych opcji nową - ZAZNACZ W TABELI lub POKAŻ W TABELI. Pod tym byłoby okienko gatunku filmowego. Z rozwijanej listy wybrałoby się jeden gatunek filmowy - przykładowo "gangsterski" I po tym na naszej liście zaznaczone zostałyby wyraźnie np na zielono wszystkie filmy gangsterskie. Obok okienka gatunku byłoby kolejne - "aktor". Wpisywałoby się tutaj lub wybierało z listy już dostępnych aktorów (tych co są w obsadzie filmów które już dodaliśmy). Wpisując tutaj np "al pacino" zaznaczone by zostały na naszej liście wszystkie gangsterskie filmy z alem pacino. Ostatnie okienko to byłoby - reżyser. I tam wpisywałoby się lub wybierało z listy nazwisko reżysera. Uważam że takie rozwiązanie byłoby najbardziej intuicyjne, szybkie i funkcjonalne. Jak szukamy jakiegoś filmu, który chcemy obejrzeć, a nie wiemy jeszcze jaki konkretnie to miałby być film, to szukamy zwykle albo po gatunku filmowym na jaki mamy ochotę, albo po reżyserze którego film chcielibyśmy obejrzeć, albo po aktorze z którym lubimy filmy. Dzięki temu w długiej liście szybko znaleźlibyśmy filmy, które nas interesują. Te filmy albo byłyby zaznaczane na liście wyraźnym kolorem lub pogrubieniem, albo inne filmy byłyby ukrywane i tylko pokazywane te które nas interesują. Poza tymi trzeba opcjami wyboru byłby także przycisk - "wyczyść parametry zaznaczania" I wtedy po naciśnięciu tego przycisku lista wracałaby do pierwotnej postaci. Co autor projektu sądzi o takim pomyśle? :)

Pacer
Administrator

Re: Nowa opcja - Zaznaczanie filmów na liście

Post autor: Pacer » 13 kwie 2011, 08:30

Podoba mi się ten pomysł, spróbuję to zaimplementować.

ODPOWIEDZ