Dwie sugestie (dla webmasterów)

Czyli co chciałbyś aby było w filmotece.
tuomi
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2014, 19:22

Dwie sugestie (dla webmasterów)

Postautor: tuomi » 13 paź 2014, 20:02

Witam.
Dwie sugestie dotyczące opcji dla webmasterów.

1. Generowanie folderu z plikami HTML (coś podobnego do funkcji w programie Picasa).

Objaśnienie:
1. Po kliknięciu w przycisk (np.) [Generuj stronę WWW] program w wybranym przez użytkownika folderze utworzy folder z taką samą nazwą jak baza z której jest generowany.
2. W nim utworzy:
a. plik index.html, w którym w postaci listy znajdą się wszystkie filmy (tak jak w programie).
b. folder np.: baza, w którym znajdą się pliki *.html z danymi danego filmu (tak jak podgląd karty w programie).
c. w folderze baza utworzy dodatkowy folder np.: covers, w którym znajdą się okładki.
3. Po kliknięciu w tytuł filmu w pliku index.html otworzy kartę wybranego filmu (pobierając ją z folderu baza).
4. Po wygenerowaniu wyświetli się info.: Strona została wygenerowana. Możesz wrzucić ją teraz na swój serwer ftp.

Dodatkowe opcje:
- własny wygląd strony i dodatkowych kart.
- możliwość wyboru, jakie informacje (czas, tytuł itp) znajdą się na stronie.

Alternatywa:
Plik index.html będzie zawierał tylko coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html
   PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
   "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">
<html>
<head>
   <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
   <meta name="Description" content="Baza filmów [nazwa bazy]" />
   <meta name="Author" content="Wygenerowano za pomocą programu FILMOTEKA" />
   <title>[Nazwa bazy]</title>
</head>
<frameset cols="75%,*" border="0" frameborder="0" framespacing="0">
  <frame name="baza" noresize="noresize" frameborder="0" src="baza/index.html" />
  <frame name="podglad" noresize="noresize" frameborder="0" src="baza/empty.html" />
  <noframes>Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek.</noframes>
</frameset>
</html>


1. W pliku "baza/index.html" znajdzie się wygenerowana lista (podpunkt "a" w wersji wyżej) zaś "baza/empty.html" będzie zawierał pusty podgląd (tak jak w programie, gdy zaznaczony wiersz jest pusty).

Działanie pliku "baza/index.html":

Kod: Zaznacz cały

<!DOCTYPE html
   PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
   "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  <title>Baza filmów</title>
<style type="text/css">
<![CDATA[
a:hover { color: red }
]]>
</style>
</head>
<body>
<table>
<tr><td>Nr.</td><td>Tytuł</td><td>Rok i kraj produkcji</td><td>Reżyser</td></tr>
<tr><td>1.</td><td><a href="film-harry_potter_and_the_philosophers_stone_2004.html" target="podglad">Harry Potter i Kamień Filozoficzny</a></td><td>2004, Wielka Brytania</td><td>Chris Columbus</td></tr>
</table></body>
</html>


Po kliknięciu w tytuł w ramce po prawej stronie otworzy nam się okno z podglądem: opisem filmu, okładką, itp.


Propozycja nr 2:
Dla bardziej zaawansowanych webmasterów:
1. w ustawieniach (tak jak ustawienia serwera proxy), użytkownik podaje dane do swojej bazy MySQL: serwer, login, hasło, nazwę tabeli.
2. w ustawieniach, (tak jak układ tabeli w programie) wybiera jakie dane i w jakiej kolejności mają zostać wysłane.
3. po kliknięciu przycisku [Aktualizuj bazę SQL/MySQL] program łączy się z bazą i aktualizuje wybrane dane. Po zaktualizowaniu wyświetla info o powodzeniu lub niepowodzeniu z możliwością wyświetlenia loga i kodu ewentualnego błędu, żeby było wiadomo gdzie ten błąd jest.

Po co to?
Być może ktoś (lub jakaś firma czy wypożyczalnia) korzystający z tego programu ma stronę www, na której ma listę, a jego znajomi dużo filmów od niego pożycza (np.: w wypożyczalni). Łatwiej będzie aktualizować dane na stronie WWW łącząc się bezpośrednio z serwerem, a nie wysyłając po każdej zmianie plik SQL. Zwłaszcza, gdy użytkownik chce poinformować, że danego filmu aktualnie nie ma, bo został wypożyczony. Wtedy tylko wpisuje kto pożyczył i kiedy, zapisuje bazę i wysyła dane do serwera SQL, a na stronie automatycznie wybrany tytuł wyświetla się na czerwono.

Pozdrawiam.
W swoich postach mogę użyć:
[Otwórz] - oznacza, że mam na myśli przycisk
{} / {Tekst} - oznacza, że mam na myśli pole input typu checkbox / text